Gimo Herrgård - bli kung eller drottning för en natt (eller fler)

Gimo Herrgård

Strax intill den vackra Gimosjön och med ängar och skogar i omgivningarna ligger Gimo Herrgård, som är den första gustavianska herrgården i Sverige. Hit kommer man för att bli ompysslad i en kunglig miljö (se på flygbilderna från herrgården så förstår ni nog vad vi menar). Detta komplex från 1700-talet har rum som på ett äkta slott, ett spa med panoramavyer och en restaurang som serverar det allra bästa från traktens gårdar. Det vore egentligen fel att peka ut en viss årstid att bo på Gimo Herrgård eftersom detta palats är värt ett besök när som helst under året.

Gimo Herrgård har 88 rökfria rum i en mängd olika utföranden men i samtliga har traditionen bevarats samtidigt som man har försett dem alla moderna bekvämligheter. Här har vi det ”vanliga” dubbelrummet med dubbelsäng eller två enkelsängar. Trots att det är det enklaste av rummen finns här både minibar och te-/kaffekokare samt säkerhetsskåp. Rummet har också TV med premiumkanaler. Dessa rum är på 15 kvadratmeter och om du tycker att det är tillräckligt behöver du inte leta längre egentligen eftersom rummen är jättemysiga. Nästa steg är superior-dubbelrummet som är snäppet större än instegsrummet och har eget bubbelbad. Morgonrockar ingår också liksom strykjärn och strykbräda. Efter ”superior” kommer ”deluxe” som är på hela 18 kvadratmeter och har ett bubbelbad som är ännu vassare (jetted tube). För en marginell extra kostnad kan man boka ett superior-rum med egen bastu! Se bara till att välja det redan när du bokar. Högst upp i lyxlistan ligger förstås sviten. Med sina 45 kvadratmeter är det storleken av en riktig lägenhet vi snackar om. Givetvis finns bubbelbad även här och det finns även eldstad.

Alla rum har daglig städning och rumsservice under begränsade tider. Dessutom är det så klart även fritt WIFI på rummen och gratis toalettartiklar och hårtork. Det går att ordna extrasäng och spjälsäng till samtliga rum mot en extra kostnad.

Gimo Herrgård har en utsökt restaurang där man kan avnjuta allt från en fika en solig sommardag till en sexrätters lyxmeny. Herrgården samarbetar med lokala producenter för att kunna sätta ihop de mest unika menyer med lokal inspiration. Man meddelar att man är mycket noga att se till att råvarorna är av högsta kvalitet och att man anpassar menyn efter årstiderna. Restaurangen har en gedigen vinkällare med viner i alla prisklasser. Vinälskaren kommer inte att gå missnöjd härifrån. Inför julen dukar hotellet upp ett mastigt julbord och under dessa dagar serveras inte à la carte. En finess är att om man besöker hotellet som del av en lite större grupp kan man beställa middag ute på sjön och då följer gourmetkockarna ut på vattnet. Detta bör dock beställas i förväg.

Hotellets spa är inspirerat av Norden med träslag som björk och ek. Vattnet är förstås en central komponent. Spa Sjötungan har tre utomhusjacuzzier, behandlingsrum och bastu. Det går bra att ta ett dopp i sjön efter att ha värmt upp sig i spaet, även vintertid då hotellet ser till att man kan bada i vak. Mellan varven kan du ta något gott att dricka i spaets lounge som har vida vyer över sjön. Det finns en rad olika behandlingar som alla är framtagna för att passa den livsstil som vi har här i norden. Spabehandlingar kan man få från tisdag till och med lördag. Gäster på hotellet har rabatterad entré till anläggningen. Det finns även en utomhustennisbana på hotellet.

Det finns en mängd av aktiviteter som man kan ta del i om man besöker Gimo Herrgård i en lite större grupp. Hotellet hjälper gärna till att ordna med fyrhjulsrally, fallskärmshoppning eller segway-polo. Strax bakom herrgården ligger hotellets egna höghöjdsbana där du kan testa dina gränser 14 meter över marken. Den är välgjord på så sätt att du inte behöver koppla ur selen mellan etapperna och på så vis är den mycket säker.

I närheten finns det också mycket att se. Det finns en hel del vallonbruk i området som på 1600-talet utgjorde en central del av svensk industri. Fråga gärna efter karta och mer detaljer i receptionen! I trakten firas en märklig tradition, nämligen firandet av tjugonde dag Knut som är 13:e januari då Knutmassokarnevalen äger rum här. Om du vill bada i havet ligger det bara 15 minuter bort med bil. Både Öregrund och Östhammar är värda ett besök och givetvis även Gräsö. Universitetsstaden Uppsala är inte heller särskilt långt bort med alla sina sevärdheter, restauranger och härliga stadsmiljöer.